мобилен телефон мобилен оператор

Незаконна ли е индексацията на цените на телекомите

А1, Виваком и Йеттел индексираха месечните такси на потребителите си спрямо годишната инфлация. Всички потребители на услугите им получиха на съобщения по телефоните си информация и уведомление за индексацията. Оказва се, че тази индексация е неправомерна. Още края на миналата година Районен съд Пловдив е решил на първа инстанция, че клаузата в договор на потребител на услугите на А1 за индексация на цените на услугите е нищожна. Компанията е осъдена да върне надвзети суми по договорите и да заплати разноските по делото. Решението е обжалвано от компанията и не влязло още в сила поради тази причина.

Тъй като обаче става въпрос за гражданско дело, то няма силата да принуди доставчика да промени общите си условия, но пък всеки потребител може да се позове в съда на това решение и да заведе иск срещу оператора. Друг е въпроса, че съдиите не са длъжни да го зачетат.

Според адвокати една от главните причини, потребителите да не искат да завеждат такива дела е продължителността им – средно между 1 и 2 години, което пък след себе си води и другата най- честа причина за отказ от дела – разходите по едно такова дело, които в най-добрия случай могат да са около 1000 лв.