ученик

17,5 млн. лв. инвестиции по програмата “Образование”

Близо 17,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани по програмата “Образование” за ефективното функциониране на Механизма по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.  На срещата с министъра в парламента бяха над 70 учители и директори от райони с голяма концентрация на деца от уязвими групи. Дискусията бе инициирана от Комисията по образованието и науката в Народното събрание, съобщи пресцентърът на МОН.

По програмата “Образование” ще бъдат инвестирани и над 65 млн. лв. за ограмотяване на възрастни, стана известно по време на срещата. По думите на министъра това също е мярка, която да мотивира повече семейства да променят отношението си към училището и образованието.

По време на срещата учители и директори споделиха, че често разговарят помежду си, но не са сигурни кога гласът им стига до институциите. Сега са обнадеждени от поставянето на проблема в Народното събрание. Според тях нямат достатъчно инструменти за реакция при тежки случаи.  Проблемът с езиковата подготовка на постъпващите деца от уязвими групи в образователната система продължава да е основен. Според тях е нужна и по-добра координация между институциите и взимане на решения за нормативни промени. Те трябва обаче да бъдат основани на опита и практиката на хората, които работят на терен.

*Източник: БТА